1η Του Μάη

Ημερομηνία καταχώρησης (30/04/2012)1η  Του Μάη

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη.  

Σήμερα

Απλά περιμένουμε την Πρωτομαγιά για να αυξήσουμε λίγο ακόμη την χοληστερίνη μας

Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

 Σήμερα

Εχουν  καταργηθεί το οχτάωρο – κρατική Ασφάλιση (ΕΟΠΥΥ) και φυσικά όπως γνωρίζετε η αποζημίωση για τα εργατικά ατυχήματα έχει μειωθεί στο ελάχιστο)  

Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις

Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια.

 Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".

Σήμερα

Οι κινητοποιήσεις της πρωτομαγιάς γίνονται μόνο εάν ο καιρός το επιτρέπει , γιατί διαφορετικά και ο καναπές μας καλός είναι

Σήμερα

Οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων εξαφανίζουν κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτηση που έχουμε κερδίσει οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, ενώ την επομένη των εκλογών της 6ης Μάη μια νέα σειρά μέτρων αναμένεται να εξαθλιώσει τη ζωή μας ακόμη περισσότερο.

 

Συνάδελφοι

Η Πρωτομαγιά του 2012 μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, για μια άλλη πορεία στη χώρα, την ενίσχυση των αγώνων και των αντιστάσεων,

Σε αυτό τον πόλεμο που μας κήρυξαν, Μπορούμε – Μπορούμε οι εργαζόμενοι να είμαστε ΝΙΚΗΤΕΣ

Το οφείλουμε στους νεκρούς

Το οφείλουμε σ εμάς

Το Οφείλουμε στα παιδιά μας.

 

 Πείτε μας τη γνώμη σας


Τελευταία Νέα

ΣύνδεσμοιΑρχείο