Πρόταση της Ομοσπονδίας για την λειτουργία των διακομιδών..

Ημερομηνία καταχώρησης (15/06/2010)Θεσσαλονίκη 08/06/2010

Α.Π 689

ΠΡΟΣ:Πρόεδρο ΕΚΑΒ

Ροτζιώκο Ιωάννη

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔ.ΚΛΙΝΙΚΩΝ

Σε συνέχεια της συνάντησης μας, σας παραθέτουμε τη πρόταση της Ομοσπονδίας για την

λειτουργία των διακομιδών:

Tά Νοσοκομεία πρέπει να διαθέτουν ένα με δύο τουλάχιστον ασθενοφόρα σε πρωινή και απογευματινή βάρδια και ένα την νυχτερινή, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τα περιστατικά

των Νοσοκομείων τους.Αυτό άλλωστε αποτελεί και το συμπέρασμα των επιθεωρητών Υγείας Βλάχου Αθαν.καί Στάθη Ι. στο πόρισμά τους;<Οι Διοικητές των Νοσοκομείων οφείλουν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για να υπάρχουν σε λειτουργία νοσοκομειακά ασθενοφόρα και εκπαιδευμένο προσωπικό.Με αυτό τον τρόπο θα εκπληρώσουν τίς υποχρεώσεις των Νοσοκομείων τους όπως ακριβώς ορίζονται από το νόμο,συνδράμοντας στο έργο του ΕΚΑΒ και εντάσσοντας τα μέσα και το προσωπικό τους στο σχεδιασμό που αυτό οφείλει να αναπτύσει. Φυσικά αυτό δεν απαλλάσει το ΕΚΑΒ από την ευθύνη, να ζητήσει με επιμονή αυτό το σχεδιασμό και να ελέγξει όσους Διοικητές δεν συνεργαστούν. Βέβαια στις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας ,υπάρχει μόνο ένα και μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και όταν αυτό καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Νοσοκομείων, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί και σε επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα να δέχεται την οργή και το θυμό των πολιτών όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και μάλιστα χωρίς να φταίει, όμως κανένας Διοικητής Νοσοκομείου δεν θα βγεί να υπερασπιστεί το ΕΚΑΒ παρά μόνο τον εαυτό του και το Νοσοκομείο το οποίο διοικεί.

Στην Θεσσαλονίκη και επειδή ζητήσατε να σας περιγράψουμε πως αντιμετωπίσθηκε η κατάσταση αυτή έχει ως εξής :

Τα Νοσοκομεία πού έχουν ασθενοφόρα εξυπηρετούν τα περιστατικά τους και όταν είναι ανάγκη συνδράμει και το ΕΚΑΒ(διακομιδή διασωληνωμένων,διακομιδές εκτός νομού κλπ)

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η υπηρεσία τα 5 ασθενοφόρα που πραγματοποιούσαν μεταφορές χρονίων περιστατικών να τα διαθέσει στα ασθενοφόρα των επειγόντων να αυξηθεί δηλαδή η δύναμη των ασθενοφόρων που ήταν στα επείγοντα και< αναπόφευκτα> μειώθηκε κατά πολύ ο χρόνος πρόσβασης στα επείγοντα περιστατικά!!!

.Οσα δε Νοσοκομεία δεν είχαν ασθενοφόρα και ζήτησαν, τους παραχώρησε το ΕΚΑΒ από τον δικό του στόλο.Από όσα δεν έχουν ασθενοφόρα, έως ότου πάρουν ,πραγματοποιούμε μεταφορές παραπληγικών, καταγμάτων λεκάνης και σπονδυλικής στήλης,καρκινοπαθών κ.α.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Τό ΕΚΑΒ διακομίζει καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών από και προς ιδ.κλινικές

Αυτό έχει σαν συνέπεια αφ΄ενός μεν,την αύξηση του λειτουργικού του κόστους (για την Θεσσαλονίκη υπολογίζεται γύρω στο 1.500.00 ευρώ ετησίως) και αφετέρου τη μείωση της επιχειρησιακής του ικανότητας στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

Μολονότι έχει χορηγηθεί άδεια για ασθενοφόρα οχήματα στις ιδ.κλινικές ,οι οποίες κάνουν χρήση της χορηγείας αυτής από την πολιτεία,δηλαδή έχουν ασθενοφόρα για την μεταφορά των ασφαλισμένων,παρόλα αυτά οι ιδ.κλινικές δεν μεταφέρουν με τα δικά τους ασθενοφόρα τους ασφαλισμένους αλλά μετακυλείουν την υποχρέωση τους αυτή στο ΕΚΑΒ

Επισημαίνουμε δε ότι ορίζεται με νομοθετική διάταξη η υποχρέωση των κλινικών να μεταφέρουν και μάλιστα χωρίς κόμιστρο τους ασφαλισμένους,από δε την διάταξη αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προυπολογισμού!!

Είναι εξόφθαλμο ότι η άρνηση των ιδιωτικών κλινικών να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους (ως προς την μεταφορά)συνεπάγεται πέραν των επιζήμιων συνεπειών προς τους πολίτες,καθώς τους στερούν ασθενοφόρα και προσωπικό του ΕΚΑΒ όταν αυτοί τα χρειάζονται και την οικονομική επιβάρυνση του ΕΚΑΒ αλλά και του δημοσίου με πολλά εκκατομύρια ευρώ.

Πρέπει επομένως και προκειμένου να διατηρήσουμε αναλλοίωτο το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε το ΕΚΑΒ και πάνω απ΄όλα να πάψουμε να αποτελούμε πλέον προσωπικό των κλινικών ικανοποιώντας προφανώς οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματιών υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές να χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα τους για κάθε είδους διακομιδή και μάλιστα ΧΩΡΙΣ κόμιστρο.

Ακόμα και οι παραπάνω αναφερόμενοι επιθεωρητές σε πόρισμά τους διαπίστωσαν μετακύλειση ευθυνών από τις ιδ.κλινικές στο ΕΚΑΒ.

Αλλωστε εάν συνεχίσει το ΕΚΑΒ να εξυπηρετεί τις ιδ.κλινικές με το ρυθμό που αυτές ιδρύονται, όχι μόνο θα δουλεύει αποκλειστικά για αυτές,αλλά θα χρειαστεί και άλλο προσωπικό για να τους εξυπηρετεί.

Επομένως καμμία υποχρέωση δεν έχει το ΕΚΑΒ να συνδράμει στο κέρδος των ιδ.κλινικών.Πρέπει αυτές να χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα ΤΟΥΣ για να εξυπηρετούν τους ασθενείς ΤΟΥΣ για την μεταφορά τους από και προς αυτές και μάλιστα ΧΩΡΙΣ άμμεση η έμμεση είσπραξη κομίστρου!!!!!
Πείτε μας τη γνώμη σας


Τελευταία Νέα

ΣύνδεσμοιΑρχείο