Αποτελέσματα Συνάντησης με τον Υπουργο κ.Λοβέρδο.

Ημερομηνία καταχώρησης (19/05/2011)Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/5/11, στα γραφεία των ΔΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Π.Ο.Π.ΕΚΑΒ και του Υπουργού Υγείας κου Λοβέρδου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γεν.Γραμματέας του Υπουργείου κος Πολύζος, καθώς και οι Διοικητές της Γ΄ και Δ΄ ΥΠΕ κ.κ Ζηλίδης και Μπουσουλέγκας αντίστοιχα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά, αναγνωρίζοντας τις όποιες ευθύνες υπάρχουν για την καθυστέρηση, ότι την Παρασκευή 20-05-2011 οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα πληρωθούν τα εξαιρέσιμα των μηνών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και στις 13-06-2011 των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Στα προβλήματα που του παραθέσαμε και που απασχολούν τους εργαζόμενους, μας ανέπτυξε τις θέσεις του Υπουργείου και της Πολιτείας οι οποίες συγκεκριμένα είναι οι παρακάτω:

1----ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Στην περίπτωση κατά την οποία προσληφθούν 3000 άτομα από το Υπουργείο Υγείας, στο ΕΚΑΒ θα αναλογούν 200 διασώστες, ενώ αν ο αριθμός αυτός θα είναι μικρότερος, οι προσλήψεις που θα γίνουν στο ΕΚΑΒ θα υπολογιστούν ποσοστιαία, σύμφωνα με τον τελικό συνολικό αριθμό προσλαμβανομένων. Δυστυχώς από τα λεγόμενα του επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για τη σχέση 1 προς 10 που θα ισχύσει στις προσλήψεις για το Δημόσιο, χωρίς να εξαιρείται το ΕΚΑΒ.

Φυσικά του επισημάναμε ότι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι πλέον θέμα χρόνου η ουσιαστικά πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΒ, αφού ήδη σήμερα, με τα δεδομένα που υπάρχουν, σχεδόν υπολειτουργεί και βασίζεται μόνο στο φιλότιμο των εργαζομένων.

2---- ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ: Μας δήλωσε ότι θα μεταταγούν οδηγοί από άλλες υπηρεσίες (π.χ.ΕΘΕΛ) και με μία ταχύρρυθμη εκπαίδευση θα ενταχθούν στο δυναμικό του ΕΚΑΒ και μάλιστα σε τμήμα όχι επειγόντων αλλά χρονίων περιστατικών!

Επισημάνθηκε στον Υπουργό ότι έτσι ουσιαστικά καταργείται το επάγγελμά μας και ακυρώνονται όλες οι προσπάθειες μας για την αναβάθμισή του και την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο καταργεί ουσιαστικά το ΙΕΚ του ΕΚΑΒ, το οποίο πλέον και αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης και βέβαια πετάει στον «κάλαθο των αχρήστων» όλους τους μέχρι σήμερα πιστοποιημένους αποφοίτους και εν δυνάμει μελλοντικούς υπαλλήλους του ΕΚΑΒ.

Σχετικά με την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος μας, θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες υλοποίησής της με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Η πρόταση μας ήταν οι υπό μετάταξη υπάλληλοι να τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία, τα οποία να αναλάβουν επιτέλους την εξυπηρέτηση των ασθενών τους, αφήνοντας απερίσπαστο το ΕΚΑΒ να επιτελέσει το ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε.

3---- ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ: Υπάρχει η πρόθεση από πλευράς Υπουργείου να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση όμως να υπάρξει μια οικονομική μελέτη που θα προσδιορίσει το κόστος της ένταξης αυτής. Για το θέμα αυτό θα κλειστεί άμεσο ραντεβού με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη.

Παράλληλα η Ομοσπονδία θα υποβάλλει στον Γενικό Γραμματέα κ. Πολύζο τα αποτελέσματα έρευνας που έχει στη διάθεσή της, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το 2007, στην οποία καταδεικνύονται οι σοβαροί επαγγελματικοί κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται καθημερινά οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, με σοβαρό ενδεχόμενο βλάβης της υγείας τους αλλά ακόμη απώλειας και της ίδιας τους της ζωής.

4----ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ: Ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 14.000.000 ευρώ για την αγορά νέων ασθενοφόρων και οι διαδικασίες του διαγωνισμού βρίσκονται σε εξέλιξη. Θεωρεί βέβαιο όμως το γεγονός ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, εξαιτίας της υποβολής ενστάσεων από τις εταιρείες που δε θα επιλεγούν. Παράλληλα μας διαβεβαίωσε ότι θα επιτραπεί πλέον με Νόμο η πετρελαιοκίνηση των ασθενοφόρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

5---- ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ: Θα κατατεθεί τροπολογία από τον Υπουργό στο Νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, σύμφωνα με την οποία το ΕΚΑΒ θα εξαιρείται από το όριο των 60 Φύλλων Πορείας τον χρόνο.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

H EKTΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΠείτε μας τη γνώμη σας


Τελευταία Νέα

ΣύνδεσμοιΑρχείο